17 Ağustos 2007 Cuma

Sermaye tutulmasi

 

Sermaye tutulmasi, demokrasi ile halkun arasina sermayenun girmesi demektur.

Halk elini demokrasiye atacakken araya sermaye girer. Oligarşik dikta tam tutulmayi sağlar ve demokrasiyle halkun bağlantisini koparur. Çünki halkun iktidari paylaştuği bir sistemde, sermaye ve gelir dağilumindaki uçurum sorgulanabilur. Bu, sermayenun sevmeduği 9 kusurli demokrasiden biridur. Tam, halkali ve parçali olmak üzere üç tip sermaye tutulmasi vardur. Tam tutulmanun gerçekleşebilmesi içun sermayenun artuk kitleleri yönetemez olmasi gerekmektedur. Bu durumda sermaye, tutulmayi gerçekleşturmek içun tanka, topa ve tufeğe başvurur. Sermaye, demokrasiyi tamamen örter ve tam tutulma gerçekleşur. Bazen sermaye karlarının düştuğuni hisseder ve yedek iktidari oyina sokmak ister. Bunun içun tanka topa gerek duymaz. Demokrasinun tamami örtülmez, sadece bir kismi örtulur ve halkali tutulma oluşur. Bazen da sermaye demokrasiye ölümi gösterur ve sitmaya razi eder. Buna da parçali tutulma deyiruk.  

Egemen siniflar demokrasiyi bir lüks olarak görurler. Çünki demokraside, nüfusun çoğunluğinun deduği olur ve işçiler - köyliler nüfusun beyuk bir çoğunluğuni olişturur. Bu açidan onlar, göstermeluk bir demokrasiden bile çekinurler. Ancak insanluğun tarihsel olarak ilerlemesi ve bilinçlenmesi karşusinda, kitlelerun demokratuk istemlerini uzun sure baski altinda tutamayacaklari açuktur.

Efendum sermaye tutulmasi çıplak gözle ve isli camla görülemez. İnsanluk ve demokrasi tarihini eyi bilmek ve ruh sağluğuni korumiş olmak gerekur.

Hiç yorum yok: