21 Ağustos 2009 Cuma

Story of the 24 Ocak ; Bir millet soyulayi

Yine yakmiş asker mektubun ucuni

Bu ekonomik kararlarun adinun, tarihe 25 Araluk 1979 Kararlari olarak geçmesine, askerlerun 27 Araluk’ta Fahri Korutürk’e verdukleri uyari mektubi engel oldi. Askerlerun verduği mektubun muhatabi Morrison idi. Fakat Morrison Süleyman üstun koki alma güdüsiyle mektubun bir aşk mektubi olmaduğini anladi ve “Mektup bana değildur, yan sokaktaki overlokçi Hilmi ustayadur.” dedi. Tam o sırada Turgut bunalmiş olan abisine, “Askerlere bir brifing verup, ekonomik programlarini açuklamayi” tekluf etti. Morrison yeduği yumruklardan düşmek üzere olduği içun teklif ayırt edecek lükse sahip değildi, Turgut’a, “Allah yaadımcın olsun gaadeşum.” dedi.

Turgut brifinge, “Efendiler, buna ekonomi denur, boru değil. Şuradan üflenur.” şeklinde, askerleri tatmin eden bir girişle başladi. Fakat kafalarini 10 ay sonra yapacaklari 12 Eylül darbesine takmiş olan Netekim Paşa ve arkadaşlari başka bir şey düşunememekteydi. Turgut uyanuk bir adam olduği içun durumi anladi ve kalan sürede komutanlara Fener - Tirabizon maçini anlatti. (Avradini kestuğumun, 7 yil üstuste Fener’e yenilmeyen takum şimdi Fener’i 8 maçtur yenemeyi.)

60… 70… 80… 90… Yüüüz…

Morrison ve Turgut, kazanilan bu ek süreden faydalanarak şok reçeteyi yazmaya başladi.

IMF Türkiye Masasi Şefi Woodward ile Türkiye IMF Masasi Şefi Turgut, içeriğini sadece Morrison’un bilduği bu çok gizli anlaşma içun toplandi. Woodward, “Mr. Turgut, 1 Dolar 60 lira olmalidur.” dedi. Turgut, “60 olmaz, 70 olsun.” cevabini verince Woodward haboyle bir sendeledi. “Yapilacak zamlarla kamudan 160 milyar toplamamuz lazimdur.” dedi. Turgut, 160 azdur, 400 milyar toplayacağuz, oni da söyleyeyum.” deyince Woodward düşup bayildi.

Sira, IMF’nun görevlisini bile sevinçten bayiltacak bu kararlari bakanlar kurulina açuklamaya gelmişidi. Morrison ve Turgut’un Türk tarihini bilmeyiz ama, Amerikan tarihine geçecekleri kesindi.

Halk mi? Yoğurt mi dedun?

Fakat bakanlar kurulindaki milletvekilleri seçimden seçime de olsa halkla yüzyuze gelduği içun korki içinde idi. “Bu zamlari yaparsak halkun yüzine bakamayiz.” deyup 24 Ocak Kararlari’na karşu çiktilar. Turgut bakanlari rahatlatmak içun “Bu kararlardan sonra yüzine bakacağunuz bir halk kalmayacak zaten, onu da söyleyeyim.” ara gazini verdi.

Bakanlar ikna olmamişti, “1 dolar nasil 70 lira olur? Ekonomi buni kalduramaz, niçun bizum görişumuz alinmadi?” Morrison, “Hepunuzun görişini almak içun sabaha karşu 5’te evlerunuze gelduk, ama öyle güzel uyuyayidunuz ki, uyandurmaya kiyamaduk.” Tarum bakani, “Ohaa, gübreye 7 kat zam mı yapacağuk? Türk çiftçisi batar yahu. Siz çiftçiye gübre kullanmayun, deyisunuz.” Turgut rahattur, “Onun da kolayi var, Süleyman abimle çiftçimuzun tarlalarini tek tek gezup, doğal gübreleme yapacağuz. Yettuği yere kadar siçacağuk tarlalarina. Hem suni gübreden çok daha verimli olur.” (Devam edeceğuk)

Hiç yorum yok: